Anne sütü bebeğin ilk 6 aylık yaşamı boyunca bütün besinsel ihtiyacını karşılayan, optimal büyüme ve gelişmeyi destekleyen ve bebeği hastalıklara karşı koruyan mucizevi bir besindir.

Galaktogog besinler

Galaktogog besinler, anne sütünün üretimini destekleyen besinlerdir. Çörekotu, çemen otu, zencefil, yulaf, rezene, ahududu, pancar, havuç, susam, tahin, incir, hurma, ıspanak-roka-karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, maş fasulyesi-nohut-mercimek gibi kurubaklagiller, kaju-ceviz-badem gibi çiğ kuruyemişler, yumurta-balık-tavuk gibi protein kaynakları galaktogog besinlerdendir. Galaktagog besinlerden yararlanırken bebeğe gaz yapabilecek gıdalar konusunda dikkatli olunmalıdır.

‘’Emzirme Döneminde Tüketilen Hangi Besinler Bebeğe Gaz Yapabilir?’’ konulu içeriğimiz için; https://www.evolvia.com.tr/makaleler/emzirme-doneminde-tuketilen-hangi-besinler-bebege-gaz-yapabilir/

Mucize beklemeyin!

Hiçbir besin tek başına anne sütünü artırıcı etki göstermez. Verimli süt üretimi için annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, yeterince dinlenmesi, stresini yönetebilmesi ve sık sık emzirmesi büyük önem taşımaktadır.

‘’Şeker’’ anne sütünü artırır mı?

Bilinenin aksine şekerin anne sütünü artırıcı etkisini gösteren herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Annenin emzirme döneminde şeker ve şekerli yiyecekleri sık tüketmesi beklenmedik kilo artışına sebebiyet verebilir ve bebeğin yetişkinlikteki besin tercihlerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Anne Sütü Artırıcı Kurabiye

  • 2 adet incir
  • 2 adet hurma
  • 6 adet kuru kayısı
  • 4 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 5 tam ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 su bardağı yulaf

Sütü ısıtın, kuru meyveleri ve cevizi küçük küçük doğrayın. Isıttığınız süt ve tüm malzemeleri bir kase içerisinde karıştırın ve yoğurun. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine şekil vererek dizin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Anne Sütü Artırıcı İncir Sandviç 

  • 1 adet kuru incir 
  • 1 tam ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı tahin

İncirin içerisine cevizi koyun ve üzerine tahini gezdirin.


Kaynaklar:

  1. Kayıran, D. D. S. M. (2018). Galaktogoglar. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, 10 (6), 28-31. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ktpd/issue/47813/602582
  2. Buntuchai, G., Pavadhgul, P., Kittipichai, W., & Satheannoppakao, W. (2017). Traditional Galactagogue Foods and Their Connection to Human Milk Volume in Thai Breastfeeding Mothers. Journal of human lactation: official journal of International Lactation Consultant Association33(3), 552–559.https://doi.org/10.1177/0890334417709432
  3. Foong, S. C., Tan, M. L., Foong, W. C., Marasco, L. A., Ho, J. J., & Ong, J. H. (2020). Oral galactagogues (natural therapies or drugs) for increasing breast milk production in mothers of non-hospitalised term infants. The Cochrane database of systematic reviews5(5), CD011505. https://doi.org/10.1002/14651858.CD011505.pub2
  4. Marshall, N. E., Abrams, B., Barbour, L. A., Catalano, P., Christian, P., Friedman, J. E., Hay, W. W., Jr, Hernandez, T. L., Krebs, N. F., Oken, E., Purnell, J. Q., Roberts, J. M., Soltani, H., Wallace, J., & Thornburg, K. L. (2022). The importance of nutrition in pregnancy and lactation: lifelong consequences. American journal of obstetrics and gynecology226(5), 607–632. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2021.12.035
  5. Bravi, F., Wiens, F., Decarli, A., Dal Pont, A., Agostoni, C., & Ferraroni, M. (2016). Impact of maternal nutrition on breast-milk composition: a systematic review. The American journal of clinical nutrition104(3), 646–662. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.120881
  6. De Cosmi, V., Scaglioni, S., & Agostoni, C. (2017). Early Taste Experiences and Later Food Choices. Nutrients9(2), 107. https://doi.org/10.3390/nu9020107