Bebeklerde gaz problemi, sindirim sisteminin yeterince gelişmemiş olması nedeniyle yaygındır. Özellikle yenidoğan döneminde gaz sancılarının sebep olduğu ağlama krizleri ve huzursuzluk hali anne ve babaları oldukça zorlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin beslenme şeklinin düzenlenmesi bebekteki gaz probleminin hafiflemesine destek sağlayabilir.

Turpgiller, Soğan-Sarımsak

Turpgiller (karnabahar, lahana, tere, Çin lahanası, brokoli ve Brüksel lahanası), soğan, sarımsak gibi sebzelerde bulunan kükürt içeren uçucular ve metabolitler anne sütüne geçebilir ve bebeklerde gaz problemine sebebiyet verebilir. Bu besinlerin pişmiş halleri çiğ hallerine göre daha az gaz yapıcı etkiye sahiptir.

Kurubaklagiller

Mercimek, nohut, kurufasülye gibi kurubaklagiller bebeklerde gaz yapma ihtimali yüksek olan besinler arasındadır. Bu besinleri pişirmeden önce en az 12 saat suda bekletmek ve haşlama suyuna kimyon eklemek gaz yapıcı etkilerini azaltabilir.

Turunçgiller, ananas ve domates

Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon), ananas ve domates gibi asidik yiyecekler anne plazmasının pH’ını değiştirmediği için anne sütünü yoğun bir şekilde etkilemez ancak nadir de olsa bebeklerde gaz problemine sebebiyet verebilir.

Süt ve süt ürünleri

Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir gibi inek sütü proteini içeren gıdalar bebeklerde gaz problemine neden olduğu en sık bildirilen gıdalar arasındadır. Anne bu besinleri tükettikten sonra bebekte gaz problemine eşlik eden atopik dermatit, ürtiker, kusma, ishal, reflü gibi çeşitli bulgular da gelişiyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Hangi besinlerin bebeğinize gaz yaptığını tespit edin.Gaz sancılarına sebep olan besinler, her bebek için değişiklik gösterebilir. Annenin birçok besinin sınırlandırıldığı kısıtlı bir diyet uygulaması yerine bebeğine gaz yapan besinleri tespit edip yalnızca bu besinleri sınırlaması doğru bir tercih olacaktır. 


Kaynaklar:

  1. Jeong, G., Park, S. W., Lee, Y. K., Ko, S. Y., & Shin, S. M. (2017). Maternal food restrictions during breastfeeding. Korean journal of pediatrics60(3), 70–76. https://doi.org/10.3345/kjp.2017.60.3.70
  2. Kidd, M., Hnatiuk, M., Barber, J., Woolgar, M. J., & Mackay, M. P. (2019). “Something is wrong with your milk”: Qualitative study of maternal dietary restriction and beliefs about infant colic. Canadian family physician Medecin de famille canadien65(3), 204–211.
  3. Iacovou, M., Mulcahy, E. C., Truby, H., Barrett, J. S., Gibson, P. R., & Muir, J. G. (2018). Reducing the maternal dietary intake of indigestible and slowly absorbed short-chain carbohydrates is associated with improved infantile colic: a proof-of-concept study. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association31(2), 256–265. https://doi.org/10.1111/jhn.12488
  4. Nutrition Working Group, O’Connor, D. L., Blake, J., Bell, R., Bowen, A., Callum, J., Fenton, S., Gray-Donald, K., Rossiter, M., Adamo, K., Brett, K., Khatri, N., Robinson, N., Tumback, L., & Cheung, A. (2016). Canadian Consensus on Female Nutrition: Adolescence, Reproduction, Menopause, and Beyond. Journal of obstetrics and gynaecology Canada : JOGC = Journal d’obstetrique et gynecologie du Canada : JOGC38(6), 508–554.e18. https://doi.org/10.1016/j.jogc.2016.01.001
  5. Iacovou, M., Gibson, P. R., & Muir, J. G. (2021). Dietary Changes Among Breastfeeding Mothers. Journal of human lactation : official journal of International Lactation Consultant Association37(3), 566–576. https://doi.org/10.1177/0890334420959283