Süt sağılmadan önce eller yıkanmalı,

Meme başı temizliği sağlanmalı,

Süt sağma seti ve saklama kapları tek kullanımlık & steril olmalıdır.

Referans:

  1. Temizsoy, E. (2019). ‘’Sağlıklı Yenidoğanda Beslenme’’ Sunumu.  

Elle Süt Sağma Tekniği

  • Süt akışını kolaylaştırmak için anne oksitosin refleksini uyarmalıdır. (bebeğine/fotoğrafına bakmak, memeye masaj uygulamak gibi).
  • Başparmağını areolanın dış kenarında tespih taneleri gibi hissedilen süt kanallarının üzerine, işaret parmağını da bunun tam karşısına yerleştirmelidir. (C-şeklinde).
  • Önce göğüs kafesine doğru memeyi bastırmalı, sonra başparmağıyla işaret parmağını aynı anda bastırıp bırakarak süt kanallarına masaj yapmalı; meme ucunu sıkmamalı, parmaklarını meme derisine sürtmemelidir.
  • Süt akışı yavaşlayınca parmakların yönünü değiştirerek sağma işlemine devam edilebilir.
Referans:  Bilgen, H., Kültürsay, N., & Türkyılmaz, C. (2018). Türk Neonatoloji Derneği sağlıklı term bebeğin beslenmesi rehberi. Türk Pediatri Arşivi53(1), 128-137

Anne Sütü Saklama Koşulları

Sağılmış Sütün Saklanması

SıcaklıkSaklama Süresi
Oda ısısı (16-29 °C)3 saat
Buzdolabı rafında (+4 °C)3 gün
Derin dondurucuda (-18 °C altı)3 ay
Referans: Temizsoy, E. (2019). ‘’Sağlıklı Yenidoğanda Beslenme’’ Sunumu.