Anne sütünün tadı, tatlı ve kremsidir. Anne sütünün yüksek laktoz oranı tatlı tadını, yağ miktarı ise kremsi tadını verir.

Annenin Beslenme Şekli

Anne sütünün tadı, tatlı ve kremsi olmasının yanı sıra annenin her gün yediği yiyeceklerden gelen tatlardan da etkilenir. Annenin meyve ve sebzelerle dolu dengeli bir diyet uygulaması, bebeğin bu sağlıklı yiyeceklerin tatlarıyla tanışmasını sağlar. Bebek ek gıdaya geçtiğinde anne sütü aracılığıyla maruz kaldığı gıdaları daha kolay kabul edebilir.

Egzersiz

Yorucu egzersizler sonucunda vücutta laktik asit birikmesi ve göğüslerdeki terin tuzluluğu anne sütünün tadını değiştirebilir. Egzersizin anne sütü üzerindeki etkisini en aza indirmek için ağır egzersizler yerine hafif veya orta düzeyde egzersiz yapılabilir. Ayrıca egzersiz sonrası bebek emzirilmeden önce tuzlu teri uzaklaştırmak için göğüsler yıkanmalıdır. 

İlaçlar

Emzirme döneminde kullanılan bazı ilaçlar anne sütünün tadını değiştirebilir. Yeni bir ilaca başladığınızda bebeğiniz emmeyi reddediyorsa doktorunuzla konuşun.

Sigara

Yapılan çalışmalar, emzirme döneminde sigara içildiğinde anne sütünün dumanın kokusunu ve tadını aldığını göstermektedir. Ayrıca emzirme döneminde sigara içmek anne sütü miktarını azaltır ve anne sütü yoluyla sigarada bulunan nikotin, arsenik, siyanür, kurşun ve formaldehit gibi zararlı kimyasalların bebeğe geçmesine neden olur. Ancak emzirme döneminde sigara içiyorsanız, dumanın kokusunu ve tadını minimumda tutmak için bebeğinizi emzirmeden önce en az iki saat sigara içmemeye çalışın.

Alkol

Alkol almanın anne sütünün tadını etkilediği bilinmektedir. Ayrıca emzirme döneminde sık ve aşırı alkol alımı, bebeğin uyku düzeninin bozulmasına, psikomotor becerilerinde gecikmelere ve hatta yaşamının ilerleyen dönemlerinde bilişsel gecikme riskinin artmasına neden olabilir. Ancak emzirme döneminde alkol kullanıyorsanız alkollü bir içecek içtikten sonra emzirmek için ne kadar uzun süre beklerseniz, anne sütünün tadını değiştiren alkol o kadar az olacaktır.

Donmuş Anne Sütü

Donmuş anne sütünü çözdürdüğünüzde tadı ve kokusu değişebilir. Dondurucuda bekleme süresi 3 ayı geçmediği sürece hala güvenlidir ancak tat ve koku değişiminden dolayı bebeğiniz tüketmek istemeyebilir.

Mastit

Mastit, anne sütünün güçlü, tuzlu bir tada sahip olmasına neden olabilecek bir meme enfeksiyonudur. Mastit durumunda emzirmeye devam etmekte sorun yoktur ancak bebek emmeyi reddedebilir. Mastit tedavisi için ilaç tedavisi gerekebileceğinden doktora başvurulmalıdır.

Vücut Ürünleri

Emzirme döneminde göğse sürülen losyonlar, kremler, sabunlar, parfümler, yağlar veya merhemler anne sütüne farklı tatlar katabilir. Göğüslerinizin üzerinde veya yakınında herhangi bir vücut ürünü kullanıyorsanız, bebeğinizi emzirmeden önce göğüslerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.


Kaynaklar:

  1. Andreas NJ, Kampmann B, Mehring Le-Doare K. Human breast milk: A review on its composition and bioactivityEarly Hum Dev. 2015;91(11):629-35. doi:10.1016/j.earlhumdev.2015.08.013
  2. La Leche League International. Exercise and breastfeedinghttps://llli.org/breastfeeding-info/exercise/
  3. La Leche League International. Smoking and breastfeedinghttps://llli.org/breastfeeding-info/smoking-and-breastfeeding/
  4. Centers for Disease Control and Prevention. Breastfeeding and alcoholhttps://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/vaccinations-medications-drugs/alcohol.html
  5. Gibson, L., & Porter, M. (2018). Drinking or Smoking While Breastfeeding and Later Cognition in Children. Pediatrics142(2), e20174266. https://doi.org/10.1542/peds.2017-4266