Emzirme, hem bebek hem de anne için faydalıdır. İlk doğum anında anneyle ten tene teması sağlanan bebeklerin uzun ve etkili emme olasılığı daha yüksektir.
Emzirme, bebek beslenmesinde en sağlıklı ve doğal yöntemdir. Emzirme süresince anne ile bebeğin sürekli temas halinde olması bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar. Emzirilen bebeklerin nörolojik gelişimlerinin daha iyi olduğu, emzirmenin psikomotor ve zihinsel gelişimi hızlandırdığı, zeka katsayısını yükselttiği, ileri dönemde okul başarısını arttırdığı ve daha mutlu çocuklar olmalarına katkıda bulunduğu ileri sürülmektedir. Ayrıca emzirme bebeğin diş ve damak yapısını da korumaktadır.
Referanslar:
- Westerfield, K.L., Koenig, K., Oh, R. (2018). Breastfeeding: Common Questions and Answers. Am Fam Physician. 98(6):368-373
- Irmak, N. (2016). Anne sütünün önemi ve ilk 6 ay sadece anne sütü vermeyi etkileyen unsurlar. The Journal Of Turkish Family Physician, 7(2), 27-31.
Emzirmeye Hazırlık
Anne bebeğini emzirmeden önce mutlaka ellerini sabun ve bol temiz suyla yıkamalıdır.
Meme başını ve çevresini kaynatılmış soğutulmuş su ile temizleyerek kurutmalı, bu işlemi her emzirmeden önce ve sonra tekrarlamalıdır. Çünkü nemli ortamda meme başı çatlakları oluşma riski artmakta ve buralarda üreyen mikroorganizmaların içeriye girişi daha kolay olmaktadır.
Referans:
- Gündoğan, D.B. (2013). Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi, uygulama ve davranışlarının değerlendirilmesi.
Emzirme Süresi ve Sıklığı
Doğum sonrası bazı bebekler emmeye isteksiz ve uykulu olabildiğinden, ilk günlerde günde 8-12 kez emzirmenin sağlanması, süt yapımının başlaması ve devamlılığı için gereklidir.
Süt salgılanmasının uyarılması için, ortalama üç dakika geçtiğinden, bebek ilk gün her memede en az beş dakika tutulmalıdır, sonra bu süre uzatılmalıdır.
Annelerin prolaktin hormonu geceleri daha çok salgılanır. Bu nedenle geceleri bebeği emzirmek anne sütünün artmasını sağlar. Anneler geceleri bebeğini emzirmek için uyansa bile kendini dinlenmiş hisseder.
Beslenme sıklığı bebekten bebeğe değişir. Bebeğin emme süresinde herhangi bir kısıtlama yoktur bu nedenle bebek her istediğinde emzirilmelidir.
Referanslar:
- Çökelek, F. (2017). Emzirme sıklığı ve süresi ne olmalı?. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2(2), 375-384.
- Gündoğan, D.B. (2013). Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi, uygulama ve davranışlarının değerlendirilmesi.
- Anne Sütü ve Emzirme Eğitim Rehberi. (2016). Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp e Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. İstanbul.