İlk dişler genellikle 6 ay civarında çıkar ancak bazı bebekler 3 ay kadar erken bir zamanda da diş çıkarmaya başlayabilir.

Anne sütündeki veya mamalardaki doğal şekerler bile diş çürümesi sürecini başlatabilir, bebeklerin ilk dişleri çıkar çıkmaz çürükler oluşabilir. İlk dişler bir süre sonra dökülecek olsa da ilk dişlerin sağlığı, kalıcı dişlerin sağlığı için oldukça önemlidir. Araştırmalar, çocukluk dönemindeki beslenme ve diş hijyeni alışkanlıklarının, yaşlandıkça diş çürümesi riskini azalttığını göstermektedir.

​Bebeklerde ve küçük çocuklarda çürüklerin önlenmesi için Amerikan Pediatri Akademisi tarafından önerilen adımlar;

  • Yatakta biberon yok. Çocuğunuzu biberonla uyutmak, anne sütü veya mamada bulunan şekerlerin dişlerde kalmasına neden olarak diş çürümesine zemin hazırlar.
  • Kaşıkları ve bardakları dikkatli kullanın. Diş çürümesine neden olan bakteriler kolaylıkla ağızdan ağıza geçebilir. Bu nedenle kendi kullandığınız kaşık veya bardakları çocuğunuza vermeyin.
  • Her öğünden sonra çocuğunuzun ağzını temizleyin. Çocuğunuzun ilk dişleri çıkmadan önce sağlıklı bir bakım rutinine girmek önemlidir. Her öğünden sonra diş etlerini temiz, nemli bir bezle silin. İlk dişleri çıktığında, yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve üzerine (yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde) florürlü diş macunu sürün. Çocuğunuzun ilk doğum günü civarında, günde 2 kez, her seferinde 2 dakika dişlerini fırçalayarak sağlıklı bir rutin oluşturun. 
  • Çocuğunuzu ilk doğum günü civarında bir bardağa alıştırın. Çocuklara bardaktan su içmeyi öğretmek diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir. 
  • Çocuğunuzu sakinleştirmek için biberon kullanmaktan kaçının. Çocuğunuz her huzursuzlandığında biraz mama veya süt vermek, dişlerinin uzun süre şekere maruz kalmasına neden olur. Çocuğunuzu sakinleştirmek için sıradan bir emzik kullanın, ancak onu bala veya başka bir tatlandırıcıya batırmadığınızdan emin olun.
  • Şekerli içecekleri çocuğunuza vermeyin. Meyve suyu ve şekerli içecekler çocukların dişleri için iyi değildir. Amerikan Pediatri Akademisi, 12 aydan küçük bebeklere meyve suyu önermemektedir. 
  • Yapışkan meyve ve ikramlıkları sınırlayın. Bazı yiyecekler dişlere yapışarak kötü bakterileri besleyebilir. Diş çürümesini teşvik eden yapışkan yiyecekler arasında kuru üzüm ve diğer kurutulmuş meyveler, sakızlı şekerler, şekerlemeler, meyve ruloları ve ballı veya pekmezli atıştırmalık barlar bulunur. Çocuğunuzun beslenmesinde bu yiyecekleri sınırlamaya çalışın ve çocukların bunları yedikten sonra dişlerini fırçalamasını veya sade suyla durulamasını sağlayın.
  • Suyu ailenizin tercih ettiği içecek haline getirin. Genellikle diş minesini güçlendirmek için florür içeren normal su, çocuğunuzun dişleri için en sağlıklı içecektir. Bol su içmek çocuğunuzun ağzını temizler ve tükürük akışının korunmasına yardımcı olur, bu da çürümeye neden olan bakterileri de temizler.
  • Florür hakkında daha fazla bilgi edinin. Florürün diş çürümesine karşı önemli bir koruyucudur. İhtiyaç duyulan florür sudan ve florürlü diş macunundan alınır. Çocuk diş hekiminiz çocuğunuzun dişlerine florür vernik de uygulayabilir.

İlk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Bebeğinizin ilk diş muayenesi ilk dişi çıktığında yapılmalıdır.


Kaynaklar:

  1. American Academy of Pediatrics. (2023). Why It’s Important to Take Care of Baby Teeth. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/How-to-Prevent-Tooth-Decay-in-Your-Baby.aspx