Atopik dermatit olarak da bilinen egzama ciltte kuruluk, kırmızılık ve kaşıntıya neden olan bir cilt sorunudur. Egzamalı çocukların cildi diğer insanlara göre daha hassastır. Bebeklerde egzama döküntüleri genellikle saçlı deride, yanaklarda, alında ve ağız çevresinde görülür. Bez bölgesinde genellikle egzama gelişmez. Küçük okul çağındaki çocuklarda ise egzama döküntüleri genellikle dirsek kıvrımlarında, diz arkalarında, boyunda ve göz çevresinde görülür.

Egzamaya ne sebep olur?

Egzama cilt bariyerindeki sorunlardan kaynaklanır. Derinin dış tabakasında “filaggrin” adı verilen, cildin bariyer fonksiyonunda önemli rol oynayan özel bir protein bulunur. Egzamalı çocukların çoğunda bu protein yeterli miktarda bulunmaz ve bu nedenle cildin suyu tutması, bakterileri ve çevresel tahriş edici maddeleri dışarıda tutması daha zor olur. Egzama, astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik durumlarla birlikte ortaya çıkma eğilimindedir. Egzamalı çocukların çoğunda besin alerjisi de vardır bu nedenle besin alerjileri konusunda dikkatli olunmalıdır.

Egzama bulaşıcı değildir.

Egzama bulaşıcı değildir ancak egzamalı çocuklar cilt enfeksiyonlarına daha yatkındır. Egzamalı çocuklar yeterince güçlü bir cilt bariyerine sahip olmadığı için genellikle herkesin cildinde zararsız bir şekilde yaşayan mikroplar, egzamalı çocuklarda enfeksiyonlara neden olabilir. Egzama döküntülerinin üzerinde iltihaplanma, akıntı, kabuklanma, artan kızarıklık veya şişlik meydana gelmesi halinde doktora başvurulmalıdır.

Bebeğinize sağlıklı bir cilt bakımı rutini uygulayın.

Egzama, özellikle kaşıntı nedeniyle uyku kalitesini düşürebileceğinden çocuklar ve ebeveynleri için zorlayıcı olabilir. Doktor tarafından planlanmış iyi bir tedavi ve sağlıklı bir cilt bakım rutini ile semptomlar hafifletilebilir.

  • Egzamalı bebeklerde cilt bariyeri suyu iyi tutamaz. Sonuç olarak cilt kurur, çatlar ve kaşıntılı bir hale gelir. Bebeğinizin cildini her gün kokusuz bir nemlendirici ile nemlendirin.
  • Banyo sırasında kokusuz, hipoalerjenik temizleyiciler kullanın. Bebeğinizin cildini sert bir şeyle ovalamaktan kaçının. Banyo suyunda banyo köpüğü kullanmayın. Bebeğinizin cildine her banyodan sonra cilt hala nemliyken nemlendirici krem uygulayın. Doktorunuz herhangi bir topikal ilaç yazdıysa bunları döküntülü bölgelere nemlendiriciden önce uygulayın.
  • Bebeğinize %100 pamuklu, yumuşak kumaşlar giydirin. Hafif, kokusuz çamaşır deterjanları kullanın, yumuşatıcı kullanmayın.

Kaynaklar:

  1. American Academy of Pediatrics (2023). Eczema in Babies and Children. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Eczema.aspx
  2. American Academy of Pediatrics (2023). How to Treat & Control Eczema Rashes in Children. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/How-to-Treat-and-Control-Eczema-Rashes-in-Children.aspx