Parmak emme, bebeklerin ve çocukların kendilerini sakinleştirmelerine ve kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olan doğal bir alışkanlıktır.

Parmak Emme Ne Kadar Sürer? 

Parmak emme, genellikle 2 ile 4 yaşına kadar devam eder. Bebekler ve küçük çocuklar için yaygın bir alışkanlık olsa da çok uzun süre devam ederse sorunlara yol açabilir. Parmak emme zamanla bir çocuğun dişlerini ve ağzını etkileyebilir. Bu nedenle, genellikle çocukların yetişkin dişleri çıkmaya başladığında, genellikle 5 veya 6 yaşları civarında, parmaklarını emmeyi bırakmaları önerilir.

Parmak Emmenin Uzun Vadeli Etkileri

Bir çocuk okul çağında parmak emmeye devam ederse uzun vadeli sorunlar ortaya çıkabilir. Parmak emmek çocuğun dişlerinin büyüme şeklini değiştirir. Başparmağın uyguladığı basınç dişleri dışarı doğru iter ve çapraz kapanış olarak bilinen bir bozukluğa neden olabilir. 

Üst ve alt dişler büyürken dışarı doğru çıkarsa, kırık dişler gibi diğer sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeklik döneminden sonra parmaklarını emen çocuklar, dişlerin şeklini düzeltmek için diş teli, genişletici ve diğer araçlar gibi ortodontik tedavilere daha fazla ihtiyaç duyabilirler.

Parmak Emme Alışkanlığı Nasıl Durdurulabilir?

Ebeveynlerin birçoğu, gelecekte gelişebilecek diş problemleri nedeniyle çocuklarının parmak emme alışkanlıkları konusunda endişelidirler ve bu alışkanlığı bırakmaları için zorlayıcı olabilirler. Ancak çok fazla zorlamak çocuğun parmak emmeye daha fazla tutunmasına neden olabilir. Çocuklar genellikle yetişkinlerin müdahalesine gerek kalmadan parmak emmeyi kendi başlarına bırakır.

Çocuğunuzu parmak emme alışkanlığından vazgeçmeye teşvik etmek için deneyebileceğiniz teknikler;

Ödüller sunun: Çocuğunuzla birlikte hedefler belirleyin ve belirli bir süre boyunca parmak emmekten kaçınabildiklerinde ödüller sunun. Küçük ikramlar veya eğlenceli sürprizlerle süreci teşvik edebilirsiniz.

Hatırlatmalar yapın: Çocukların birçoğu bilinçli olarak düşünmeden parmağını emer. Çocuğunuzun parmağını emdiğini fark ettiğinizde, onu nazikçe yönlendirin. Sert sözlerden veya cezalardan kaçının.

Çocuğunuz, yardımlarınıza rağmen parmağını emmeye devam ediyorsa, çocuk doktorunuz veya diş hekiminizle konuşun. Çocuğunuzun parmak emmesini önlemek için ağzına yerleştirilebilecek dişçilik aletleri vardır. 


Kaynaklar:

  1. American Academy of Pediatrics. Pacifiers and thumb suckinghttps://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Pacifiers-and-Thumb-Sucking.aspx
  2. Borrie FR, Bearn DR, Innes NP, Iheozor-Ejiofor Z. Interventions for the cessation of non-nutritive sucking habits in childrenCochrane Database Syst Rev. 2015;2015(3):CD008694. doi:10.1002/14651858.CD008694.pub2