Pamukçuk, bebeklerde Candida mantarının neden olduğu yaygın bir mantar enfeksiyonudur. Genellikle dil ve iç yanaklarda beyaz, kadifemsi lekeler olarak ortaya çıkar. Ayrıca bebek bezi bölgesi, tırnaklar, gözler, deri kıvrımları gibi başka yerlerde de görülebilir.

Bebeklerde Pamukçuk Semptomları

  • Ağız içinde kızarıklık 
  • Ağızda ağrı 
  • Ağız kuruluğu 
  • Ağlama veya huzursuzluk 
  • Ağrı nedeniyle beslenmeyi veya emzik kullanmayı reddetme
  • Tat kaybı

Dilin beyaz olması tek başına bebeğinizde pamukçuk olduğu anlamına gelmez. Süt içtikten sonra birçok bebeğin dili beyazlaşır. Pamukçuktan kaynaklanan beyaz lekeler genellikle çocuğunuzun ağzının birçok yüzeyini kaplar ve kolayca silinemez. Bunları silmeye çalıştığınızda yaralar kanayabilir. Ayrıca pamukçukta genellikle beyaz lekenin etrafı kırmızıdır.

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

İlaçlar: Antibiyotikler çocuğu hasta eden mikroplarla savaşırken bazen vücudun mikrop dengesini kontrol altında tutmaya yardımcı olan “iyi” bakterileri de etkiler ve pamukçuğa neden olan Candida gibi mantarlara aşırı büyüme şansı verir. Ayrıca astım için kullanılan inhale steroidlerin kullanımından sonra ağızın çalkalanmaması da pamukçuğa neden olabilir.

Hamilelik&Doğum: Yenidoğanlar annelerinden Candida enfeksiyonu alabilirler. Bu durum henüz rahimdeyken veya doğumda vajinadan geçiş sırasında da meydana gelebilir. Aynı zamanda emziren annenin meme uçlarında mantar enfeksiyonu olması da bebekte pamukçuğa neden olabilir.

Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerdeki pamukçuk her zaman tedavi gerektirmez ve bazen birkaç gün sonra kendiliğinden geçer. Bebeğinizin ağzındaki yaraların başka bir enfeksiyondan değil pamukçuktan kaynaklandığını çocuk doktorunuzun teyit etmesi yine de faydalıdır. Çocuk doktorunuz çocuğunuzun enfeksiyonunu tedavi etmek için mantar önleyici bir ilaç reçete edebilir ve bebeklerdeki pamukçuk vakalarının çoğu tedaviye başladıktan sonraki iki hafta içinde düzelir.

Bebeklerde Pamukçuk Ciddi Bir Durum mudur?

Bebeklerde pamukçuk ciddi bir durum değildir ancak semptomları bebeklerin yemeyi reddetmesine neden olabileceğinden dehidrasyona yol açabilir. Pamukçuk sık sık tekrarlanıyorsa, ağrı nedeniyle bebeğinizi sakinleştirmekte zorlanıyorsanız, bebeğiniz yemeği reddediyorsa ve günlük ıslak bez sayısında azalma varsa doktorunuza başvurun.

Bebeklerde Pamukçuğun Önlenmesi için Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Emzik veya biberon emziği gibi bebeğinizin ağzına giren her şeyi iyice temizleyin ve sterilize edin.
  • Yeniden enfeksiyonu önlemek için bebeğin ve bebekle aynı evde yaşayan pamukçuk hastası herkesin aynı anda tedavi edilmesine özen gösterin.
  • Antibiyotiği yalnızca doktorunuzun gerekli görmesi halinde ve doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.
  • Çocuğunuzun astımı varsa tedavi için inhale steroid kullandıktan sonra ağzını suyla çalkaladığından emin olun.
  • Bebek bezi bölgesinde mantar enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olmak için bebeğinizin bezini sık sık değiştirin.
  • Düzenli probiyotik almak pamukçuk ve diğer mantar enfeksiyonu türlerini önlemeye yardımcı olabilir ancak bebeğinize herhangi bir takviye başlamadan önce doktorunuza başvurun.

Kaynaklar:

  1. Seattle Children’s. Thrushhttps://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/thrush/
  2. American Academy of Pediatrics. Thrush and other Candida infections.https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Thrush-and-Other-Candida-Infections.aspx
  3. MedlinePlus. Thrush in newbornshttps://medlineplus.gov/ency/article/007615.htm
  4. Matsubara VH, Bandara HM, Mayer MP, Samaranayake LP. Probiotics as antifungals in mucosal candidiasisClin Infect Dis. 2016;62(9):1143-53. doi:10.1093/cid/ciw038