Nesne sürekliliği, bebeğinizin bir şeyin veya birinin saklı olsa bile var olduğunu fark etme yeteneğidir. Bu kavram zamanla gelişir ve önemli bir bilişsel dönüm noktası ve hafıza gelişiminin temel bir parçasıdır.

Bebeklerde Nesne Sürekliliği Ne Zaman Gelişir?

Genellikle nesne sürekliliğinin gelişmesi 8-9 aylıkken gerçekleşmektedir. Bazı bebekler bu becerinin belirtilerini 5 aylık gibi daha erken bir zamanda gösterirken, bazıları ise daha geç gösterebilir.

Bebeğinizin Nesne Sürekliliğini Öğrendiğine Dair İşaretler

Bir nesneyi sakladığınızda bebeğinizin onu aramaya başlaması, görüş alanının dışında da olsa hala var olduğunu fark ettiği anlamına gelir. Ayrıca bebeğinizin siz hareket halindeyken peşinizden emeklemeye başlaması da nesne sürekliliğini öğrendiğine dair önemli bir işarettir.

Nesne Sürekliliği ve Ayrılık Kaygısı

Nesne sürekliliğinin gelişiminin bir sonucu, ayrılık kaygısının ortaya çıkmasıdır. Bebekler, nesnelerin ve insanların artık görünürde olmadıklarında da varlığını sürdürdüğünü fark ettiklerinde, ebeveynleri artık görüş alanında olmadıklarında genellikle üzülürler. Bu kaygı geçici olma eğilimindedir ve genellikle 3 yaşına kadar ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda ayrılık kaygısı daha şiddetli ve kalıcı hale gelebilir.

Nesne Sürekliliğini Geliştirmenin Yolları

Basit oyunlar, bebeğinizin nesne sürekliliğini öğrenmesine ve pratik yapmasına yardımcı olur.

  • Ce-ee oyunu: Yüzünüzü ellerinizle saklayıp tekrar açarak oynayabileceğiniz klasik ve kolay bir oyun olan ce-ee oyunu bebeğinizin nesne sürekliliğini öğrenmesine katkı sağlar.
  • Nesne saklama: Bebeğinizin oyuncaklarını kolayca ulaşabileceği yerlere saklayın ve onları bulmasını teşvik edin.

Kaynaklar:

  1. An, M., Marcinowski, E. C., Hsu, L. Y., Stankus, J., Jancart, K. L., Lobo, M. A., Dusing, S. C., McCoy, S. W., Bovaird, J. A., Willett, S., & Harbourne, R. T. (2022). Object Permanence and the Relationship to Sitting Development in Infants With Motor Delays. Pediatric physical therapy : the official publication of the Section on Pediatrics of the American Physical Therapy Association34(3), 309–316. https://doi.org/10.1097/PEP.0000000000000909
  2. Malik, F., & Marwaha, R. (2023). Cognitive Development. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  3. American Academy of Pediatrics (2023). Cognitive Development: 8 to 12 Monthshttps://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Cognitive-Development-8-to-12-Months.aspx
  4. Feriante, J., Torrico, T. J., & Bernstein, B. (2023). Separation Anxiety Disorder. In StatPearls. StatPearls Publishing.