Yeni doğan bebeklerin neredeyse tamamı saçlarının bir kısmını veya tamamını kaybeder. Bebeklik saçları, olgun saçlar gelmeden önce dökülür. Bu nedenle ilk 6 ay meydana gelen saç dökülmeleri normaldir ve endişe edilecek bir durum değildir. Bebeklerde saç dökülmeleri genellikle 3.ayda zirveye ulaşır.
Bebeklerde saç dökülmesinin nedeni: Hormonal değişiklikler ve yatış pozisyonu
Hamilelik sırasında annenin saçlarını güçlendiren, kalınlaştıran ve normal hızda dökülmesini engelleyen hormonlar plasenta yoluyla bebeğe de geçer. Doğumdan sonra bebeğin vücudundaki bu hormonların seviyelerinin düşmesiyle saçları dökülmeye başlar.
Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebekler uyurken 1 yaşına gelene ve kendi başlarına güvenli bir şekilde dönebilene kadar daima sırtüstü yatırılmalıdır. Sırt üstü yattıklarında başlarının arkasının sürekli olarak yatağa sürtünmesiyle kellik gelişir.
Nelere dikkat edilmelidir?
- Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda karnının üstünde daha fazla zaman geçirmesini sağlayarak, sırt üstü geçirdiği zamanı azaltın.
- Bebeğinizin saçlarını her gün yıkamayın, haftada yalnızca 2 ile 3 kez köpüklemeniz yeterlidir. Banyo sırasında bebeğinizin saç derisini nazikçe şampuanlayın, bebekler için özel olarak üretilmiş şampuanlar kullanın.
- Bebeğinizin saçına takılmayacak veya saçını çekmeyecek yumuşak kıllı bir fırça veya geniş dişli bir tarak kullanın. Aşırı fırçalamadan kaçının.
- Sıkı saç modellerinden kaçının, bebeğinizin saçını çekmeyecek veya kırmayacak yumuşak saç bantları veya tokalar kullanın.
Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Bebeklerin saçları yaklaşık 6 aylık olduktan sonra tekrar uzamaya başlamalıdır, bebeğiniz bu dönemden sonra hala çok fazla saç kaybediyorsa veya saç derisinde kızarıklıklar veya aşırı pullanma gibi durumlar varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.
Kaynaklar:
- American Academy of Pediatrics. (2015). Hair Loss (Alopecia). https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Hair-Loss-Alopecia.aspx
- Castelo-Soccio L. (2016). Diagnosis and management of hair loss in children. Current opinion in pediatrics, 28(4), 483–489. https://doi.org/10.1097/MOP.0000000000000376
- Kim, M. S., Na, C. H., Choi, H., & Shin, B. S. (2011). Prevalence and factors associated with neonatal occipital alopecia: a retrospective study. Annals of dermatology, 23(3), 288–292. https://doi.org/10.5021/ad.2011.23.3.288
- American Hair Loss Association (2022). Children’s hair loss. https://www.americanhairloss.org/children_hair_loss/index.html