Bal, 1 yaşın altındaki bebekler için güvenli değildir. 1 yaşından küçük bebeklerin bal tüketmesi, bebekler için ölümcül olabilecek bir tür gıda zehirlenmesi olan bebek botulizmine neden olabilir.
Bebeğe Erken Bal Vermenin Riskleri
Bebek botulizmi, bebeklerin küçük yaşta balla beslenmesiyle ilişkili en ciddi risktir. Bebek botulizmi nadir olmasına rağmen ölümcül olabilir. Bu nedenle 1 yaş altı çocuklara kesinlikle bal vermemelidir. Bal, Clostridium botulinum adı verilen bir bakteri içerir. Bebeklerin mikrobiyomu yeterince gelişmediğinden botulinum sporları bağırsaklarda kolonize olur ve bu durum bebeklerde zehirlenmelere yol açabilir. Bebek botulizminin belirtileri arasında kabızlık, dehidrasyon, yetersiz beslenme ve halsizlik yer alır.
Bebeğim Ne Zaman Bal Yiyebilir?
1 yaşın üzerindeki bebekler artık bebek botulizmi riski altında değildir.
Bal, sofra şekerine iyi bir alternatif olsa da ilave şekerin bir türüdür. 1 yaşından büyük bebeklere sınırlı miktarlarda bal verilmesi sorun oluşturmasa da ideal olarak 2 yaşın altındaki çocuklar bal da dahil olmak üzere ilave şeker içeren yiyecek ve içecekleri tüketmemelidir. Çocukların beslenmesinde çok fazla şeker, kalp hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, diş çürümesi, obezite ve tip 2 diyabet gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilidir.
Bebeğime Ne Kadar Bal Vermeliyim?
Bal, güvenli bir yaşta ve doğru miktarda tüketildiğinde birçok besinsel fayda sağlayabilir. Antioksidanlardan zengin içeriğiyle iyileşmeyi destekler, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etki gösterir.
1-2 yaş arası teknik olarak pek tavsiye edilmese de az miktarda bal ara sıra verilebilir. 2 yaşın üzerindeki çocuklar bal da dahil olmak üzere günde en fazla 6 çay kaşığı ilave şekerle sınırlandırılmalıdır.
Kaynaklar:
- American Academy of Pediatrics (2018). Botulism. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Botulism.aspx
- American Academy of Pediatrics (2019). Added Sugar in Kids’ Diets: How Much is Too Much?https://publications.aap.org/aapnews/news/7331
- Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research, 9(2), 121–127. https://doi.org/10.4103/0974-8490.204647