Bebeklerin bağışıklık sistemleri yetişkinlerinki kadar güçlü değildir. Bebekler büyüdükçe bakteri, virüs ve diğer organizmalarla savaşarak bağışıklık sistemlerini güçlendirirler. Ayrıca emzirme, sağlıklı beslenme, yeterli uyku, iyi hijyen uygulamaları, aşılar gibi sağlıklı alışkanlıklar bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. 

Bebeklerin vitamin ve mineraller açısından zengin çeşitli besleyici gıdaları düzenli olarak tüketmesi bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir.

Anne Sütü

Anne sütü, bebeklere enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan antikorları sağlar. Doğumdan hemen sonra gelen ve kolostrum adı verilen ilk süt, özellikle antikor açısından zengindir. Emzirme devam ettikçe bebek daha fazla antikor alır ve bu sayede hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı güçlü bir direnç gösterir. Anne sütündeki diğer elementler de bebeklerin bağışıklık sistemini doğrudan destekler.

Kırmızı Dolmalık Biber

Kırmızı dolmalık biber, C vitamini içeriği en yüksek olan besinlerdendir. C vitamini, enfeksiyonlarla mücadelede anahtar olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır, antikor oluşumunu hızlandırarak ve virüslerin aktivitelerini engelleyerek vücudu enfeksiyonlardan korur.

Brokoli

Brokoli, içerdiği indol-3-karbinol ve diindolilmetan gibi bileşikler sayesinde bağışıklık tepkisinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ek olarak, brokoli bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkileri olan A, C ve E vitaminleri için de zengin bir kaynaktır.

Ispanak

Ispanak, zengin C vitamini içeriğinin yanında bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadele yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta-karoten içerir. Beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür. A vitamini büyüme ve gelişmeyi desteklerken bağışıklık fonksiyonunun güçlendirilmesinde kritik rol oynar.

Somon

Somon omega-3, D vitamini ve çinko için harika bir kaynaktır. Omega-3 bağışıklık hücrelerinin fonksiyonunu geliştirir; D vitamini, güçlü bir bağışıklık için kilit rol oynayan B ve T lenfositlerin işlevlerinde görev alır; çinko ise bağışıklık hücresi fonksiyonu ve hücre sinyallemesi için gereklidir.

Yumurta

Yeterli protein alımı, bağışıklık tepkisini desteklemek için önemlidir. Yumurta kaliteli bir protein kaynağı olmasının yanında bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan A, D, E vitaminleri ve çinko için önemli bir kaynaktır. 


Kaynaklar:

  1. American Academy of Pediatrics.Breastfeeding Benefits Your Baby’s Immune System. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Breastfeeding-Benefits-Your-Babys-Immune-System.aspx
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/
  3. Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  4. Syed, R. U., Moni, S. S., Break, M. K. B., Khojali, W. M. A., Jafar, M., Alshammari, M. D., Abdelsalam, K., Taymour, S., Alreshidi, K. S. M., Elhassan Taha, M. M., & Mohan, S. (2023). Broccoli: A Multi-Faceted Vegetable for Health: An In-Depth Review of Its Nutritional Attributes, Antimicrobial Abilities, and Anti-inflammatory Properties. Antibiotics (Basel, Switzerland)12(7), 1157. https://doi.org/10.3390/antibiotics12071157
  5. Shaik-Dasthagirisaheb, Y. B., Varvara, G., Murmura, G., Saggini, A., Caraffa, A., Antinolfi, P., Tete’, S., Tripodi, D., Conti, F., Cianchetti, E., Toniato, E., Rosati, M., Speranza, L., Pantalone, A., Saggini, R., Tei, M., Speziali, A., Conti, P., Theoharides, T. C., & Pandolfi, F. (2013). Role of vitamins D, E and C in immunity and inflammation. Journal of biological regulators and homeostatic agents27(2), 291–295.
  6. Huang, Z., Liu, Y., Qi, G., Brand, D., & Zheng, S. G. (2018). Role of Vitamin A in the Immune System. Journal of clinical medicine7(9), 258. https://doi.org/10.3390/jcm7090258
  7. Gutiérrez, S., Svahn, S. L., & Johansson, M. E. (2019). Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. International journal of molecular sciences20(20), 5028. https://doi.org/10.3390/ijms20205028
  8. Aranow C. (2011). Vitamin D and the immune system. Journal of investigative medicine : the official publication of the American Federation for Clinical Research59(6), 881–886. https://doi.org/10.2310/JIM.0b013e31821b8755
  9. Maxfield L, Shukla S, Crane JS. Zinc Deficiency. [Updated 2023 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/
  10. Puglisi, M. J., & Fernandez, M. L. (2022). The Health Benefits of Egg Protein. Nutrients14(14), 2904. https://doi.org/10.3390/nu14142904