Bebeğiniz için yaptığınız yemekleri uygun şekilde saklamanız ve tekrar tüketeceği zaman uygun şekilde hazırlamanız hem gıdanın besleyiciliğini korur hem de bakteriyel kontaminasyonun önüne geçer.

Bebeğimin besinleri oda sıcaklığında ne kadar kalabilir?

Bebeğiniz için pişirdiğiniz besinler oda sıcaklığında en fazla 2 saat kalabilir, daha uzun süre bekletmek bakteri üremesine neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin besinlerini pişirdikten sonra 2 saat içerisinde buzdolabına kaldırın ve buzdolabınızın ayarını 4 °C’de veya daha altında tuttuğunuzdan emin olun.

Bebeğimin besinlerini ne kadar süre saklayabilirim?

Bebeğiniz için evde hazırladığınız yemekler buzdolabında 24 ile 48 saat, derin dondurucuda 1 ile 2 ay saklanabilir. Derin dondurucuya koyduğunuz yemeklerin üzerine tarihi not etmeyi ihmal etmeyin. 

Bebeğimin besinlerini hangi kaplarda saklayabilirim?

Bebeğinizin besinlerini buzdolabında cam kaplarda, derin dondurucuda ise özel buzdolabı poşetlerinde veya dondurulabilir plastik kaplarda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda kesinlikle cam kaplar tercih etmeyin çünkü donmuş cam patlayabilir veya camda gözle görülmeyecek mikroskobik parçalar bırakarak küçük kırılmalara neden olabilir. Ayrıca bebek tabağındaki yemekleri bitiremezse kalanlar saklama kaplarına aktarılmamalı, atılmalıdır. Çünkü bebeğin ağzından çıkan tükürük, kaşık aracılığıyla yemeğe geçerek bakteri üremesine neden olabilir.

Bebeğimin dondurulmuş besinlerini nasıl çözdürmeliyim?

Dondurucudan çıkartılan yiyecekler kesinlikle dışarıda çözdürülmemelidir, buzdolabında veya ocakta çözdürebilirsiniz. Ayrıca çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalı ve yalnızca 1 defa ısıtılmalıdır.


Kaynaklar:

  1. USDA Food Safety and Inspection Service. Refrigeration & Food Safety. https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/refrigeration
  2. USDA Foodsafety.gov. People at Risk: Children Under Five. https://www.foodsafety.gov/people-at-risk/children-under-five
  3. U.S. Food and Drug Association. Once Baby Arrives from Food Safety for Moms to Be. https://www.fda.gov/food/people-risk-foodborne-illness/once-baby-arrives-food-safety-moms-be
  4. USDA Food Safety and Inspection Service. Freezing and Food Safety. https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/freezing-and-food-safety