Yaz aylarının gelmesiyle yazlık kıyafetler dolaptan çıktı, güneş koruyucuları vazgeçilmez hale geldi, banyo yapma sıklığı arttı. Peki, bebeğinizin keyifli bir yaz geçirmesi için beslenmesinde nelere dikkat etmelisiniz?
Besin zehirlenmelerine dikkat edin.
Yaz aylarında besin zehirlenmeleri riski artar. Besinlerin tazeliğinden emin olunmalı, saklama ve hazırlama koşullarına dikkat edilmelidir;
- Et, tavuk, balık, yumurta gibi besinler çiğ tüketilmemeli, iyi pişirilmelidir.
- Bebeğe açıkta satılan ve temizliğinden emin olunmayan besinler verilmemelidir.
- Bebeğiniz için pişirdiğiniz besinler oda sıcaklığında en fazla 2 saat kalabilir, daha uzun süre bekletmek bakteri üremesine neden olabilir.
- Bebeğiniz için evde hazırladığınız yemekler buzdolabında 24 ile 48 saat, derin dondurucuda 1 ile 2 ay saklanabilir.
- Dondurucudan çıkartılan yiyecekler kesinlikle dışarıda çözdürülmemelidir, buzdolabında veya ocakta çözdürebilir. Ayrıca çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalı ve yalnızca 1 defa ısıtılmalıdır.
Yeterli sıvı alımına özen gösterin.
Yaz aylarında sıvı ihtiyacı artar. 6 aydan küçük bebekler ihtiyaç duydukları tüm sıvıyı anne sütünden veya mamadan alırlar. Anne sütünün %80’i sudan oluşur, hava çok sıcak olsa da bebek yeterli miktarda anne sütü veya mama alıyorsa ilave bir suya ihtiyaç duymaz. Bebeğinize 6.aydan itibaren her ek gıdadan sonra su vermeye başlayabilirsiniz. Günlük su ihtiyacı 6-12 aylık dönemde 120-240 ml, 12-24 aylık dönemde 240-960 ml, 2-5 yaş döneminde ise 240- 1200 ml’dir. Bebeğinizin 24 saatlik periyotta en az 5-6 ıslak bezinin olması sıvı tüketiminin yeterli olduğunu gösterir.
Bol sulu sebze ve meyvelere yer verin.
Yaz ayları daha sulu meyve ve sebzeleri tüketmenin tam zamanıdır. Bu dönemde kavun, karpuz, şeftali, domates, salatalık, kabak, marul gibi bol sulu meyve ve sebzeler sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar.
İştah azalmalarına karşı hazırlıklı olun.
Yaz aylarında sıcaklardan dolayı bebeğinizin iştahının azaldığını fark edebilirsiniz. Bu dönemde yoğurt, kefir, yoğurtlu soğuk çorbalar, soğuk tüketilebilecek zeytinyağlı taze fasülye, enginar gibi sebze yemekleri kurtarıcı olabilir. Et, tavuk, balık, yumurta gibi protein içeriği yüksek besinler de verilmeye devam edilmelidir, bu besinleri vermek için akşama doğru günün serin saatleri beklenebilir.
Kaynaklar:
- USDA Food Safety and Inspection Service. Refrigeration & Food Safety. https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/refrigeration
- USDA Foodsafety.gov. People at Risk: Children Under Five. https://www.foodsafety.gov/people-at-risk/children-under-five
- U.S. Food and Drug Association. Once Baby Arrives from Food Safety for Moms to Be. https://www.fda.gov/food/people-risk-foodborne-illness/once-baby-arrives-food-safety-moms-be
- USDA Food Safety and Inspection Service. Freezing and Food Safety. https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/freezing-and-food-safety
- American Academy of Pediatrics. (2020). Choose Water for Healthy Hydration. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Choose-Water-for-Healthy-Hydration.aspx
- World Health Organization (2015). Breastfeeding. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/breastfeeding
- American Academy of Pediatrics. (2023). Recommended Drinks for Children Age 5 & Younger. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/recommended-drinks-for-young-children-ages-0-5.aspx