Anne sütünde veya formül mamalarda doğal olarak bulunan tuz bebekler için güvenlidir ancak 1 yaşın altındaki bebekler için katı gıdalara tuz eklenmemelidir ve sodyum oranı yüksek olan işlenmiş yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Bebeğime neden 1 yaşından önce tuz vermemeliyim?

  • Bebeklerin böbrekleri henüz tam olarak gelişmemiştir, aşırı tuzu kaldıramayabilirler ve dolayısıyla böbrek hasarı gelişebilir. 
  • Bebeğin küçük yaşta tuzlu yiyeceklere alışması yetişkinlikte tuza ve tuzlu gıdalara olan eğilimini artırabilir. Yüksek tuz içeren bir beslenme şekli yüksek tansiyon riskiyle karşı karşıya bırakır.
  • Son yapılan çalışmalar, aşırı tuz alımını zayıflamış bir bağışıklık sistemiyle ilişkilendirmektedir. Çok fazla tuz tüketimi bağışıklık sisteminin işleyişini engelleyen maddelerin vücuda salınmasına neden olabilir.

Bebeğime ne kadar tuz vermeliyim?

  • 0-1 yaş: günde 1 gramdan az olmalıdır. (Eklenmiş tuz yok)
  • 1-3 yaş: günde 2 gramdan fazla verilmemelidir.
  • 4-6 yaş: günde 3 gramdan fazla verilmemelidir.

Bebekler 1 yaşından sonra bir tutam kadar çok az miktarda tuz eklenen ev yemeklerini tüketebilirler. Ancak hazır ambalajlı ve restoran yiyecekleri yüksek miktarda tuz içerme eğilimindedir, bu nedenle bebeklere bu besinler mümkün olduğunca verilmemelidir.


Kaynaklar:

  1. National Health Service. Salt: The Factshttps://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/salt-in-your-diet/
  2. Centers for Disease Control and Prevention. Most People Consume Too Much Salthttps://www.cdc.gov/salt/index.htm
  3. Waseem, A., Nafees, M., Murtaza, G., Sajjad, A., Mehmood, Z., & Siddiqi, A. R. (2014). Salt Toxicity (Sodium Intake): A Serious Threat to Infants and Children of Pakistan. Iranian journal of public health43(9), 1204–1211.
  4. Jobin, K., Stumpf, N. E., Schwab, S., Eichler, M., Neubert, P., Rauh, M., Adamowski, M., Babyak, O., Hinze, D., Sivalingam, S., Weisheit, C., Hochheiser, K., Schmidt, S. V., Meissner, M., Garbi, N., Abdullah, Z., Wenzel, U., Hölzel, M., Jantsch, J., & Kurts, C. (2020). A high-salt diet compromises antibacterial neutrophil responses through hormonal perturbation. Science translational medicine12(536), eaay3850. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.aay3850