Bebeklerde kabızlık, ek gıdaya geçişin ilk günlerinde sıkça rastlanan bir durumdur. Bebeğin katı gıdaya alışma sürecinde bağırsak hareketleri yavaşlayabilir ve dışkılama düzeninde bozulmalar meydana gelebilir. Bebekte huzursuzluk, dışkının kıvamında sertleşme, karın bölgesinde şişlik, 3 günden uzun aralıklarla dışkılama kabızlığın göstergelerindendir. Kabızlık fizyolojik bir nedene bağlı gelişmediyse beslenmenin düzenlenmesiyle şikayetler hafifletilebilir.

Anne sütüne devam!

Anne sütünde bulunan probiyotik ve prebiyotikler bebeğin bağırsak sağlığını destekler, bağırsak hareketlerini düzenler ve bu sayede kabızlığa karşı koruyucu etki gösterir. Ayrıca anne sütünde bulunan motilin hormonu da bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığın şiddetini hafifletir.

Her ek gıdadan sonra su verin.

Dünya Sağlık Örgütü, anne sütü alan veya formül mama ile beslenen bebeklerin ilk 6 ay ek suya ihtiyacının olmadığını belirtmektedir. 6.aydan itibaren ise su vermeye başlayabilirsiniz. Her ek gıdadan sonra su vermek ve günlük su ihtiyacının karşılanması kabızlık probleminin önüne geçer. Yeterli anne sütü veya formül mama alan bebeklerde bu ihtiyaç 6-12 aylık dönemde 60-120 ml, 12-24 aylık dönemde ise 240-950 ml’dir. 

Bol lifli besinlere yönelin.

Bebeğin beslenmesinde tam tahıllı gıdalar (yulaf, çavdar, bulgur, tam buğday unu vb), kuru erik, kuru kayısı, armut, şeftali, kabak, balkabağı, pırasa, ıspanak, brokoli gibi bol lifli besinlere yer vermek kabızlığın şiddetini hafifletebilir. 

Kabızlığı artırabilecek besinlerine dikkat edin.

Beyaz ekmek, patates, muz, pirinç ve pirinç unu gibi besinler kabızlığın şiddetini artırabileceğinden bu besinleri bir süreliğine bebeğinizin beslenmesinden çıkartın. Bununla birlikte, 1 yaşından önce verilmemesi gereken inek sütü de fazla miktarda tüketildiğinde kabızlığa neden olabilir.


Kaynaklar:

  1. de Oliveira, M. B. B., Jardim-Botelho, A., de Morais, M. B., da Cruz Melo, I. R., Maciel, J. F., & Gurgel, R. Q. (2021). Impact of Infant Milk-Type and Childhood Eating Behaviors on Functional Constipation in Preschool Children. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition73(3), e50–e56. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000003163
  2. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/breastfeeding
  3. Ho, J. M. D., & How, C. H. (2020). Chronic constipation in infants and children. Singapore medical journal61(2), 63–68. https://doi.org/10.11622/smedj.2020014
  4. Tabbers, M. M., DiLorenzo, C., Berger, M. Y., Faure, C., Langendam, M. W., Nurko, S., Staiano, A., Vandenplas, Y., Benninga, M. A., European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition, & North American Society for Pediatric Gastroenterology (2014). Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children: evidence-based recommendations from ESPGHAN and NASPGHAN. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition58(2), 258–274. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000000266
  5. Rajindrajith, S., Devanarayana, N. M., & Benninga, M. A. (2022). Childhood constipation: Current status, challenges, and future perspectives. World journal of clinical pediatrics11(5), 385–404. https://doi.org/10.5409/wjcp.v11.i5.385
  6. Stewart, M. L., & Schroeder, N. M. (2013). Dietary treatments for childhood constipation: efficacy of dietary fiber and whole grains. Nutrition reviews71(2), 98–109. https://doi.org/10.1111/nure .12010