Bebeklerde pişik, cildin bebek beziyle temas eden yerlerinde kızarıklık ve tahriş gelişmesidir ve sık rastlanan bir cilt sorunudur. Pişiğin en yaygın nedeni bebek bezinin yeterince sık değiştirilmemesidir. Bebeğin bezini kuru ve temiz tutmak, bezini değiştirirken bölgeyi yumuşak bir bez veya suyla temizlemek, cildi yumuşatmak, dışkı ve diğer tahriş edici maddelerle teması önlemek için uygun kremler kullanmak pişiği hafifletir. Geçmeyen pişikler ise beslenmeyle ilişkili olabilir.

Besin Alerjileri

Bir aydan uzun süren pişik, besin alerjisi ile ilişkili olabilir. Bebek herhangi bir besini tükettikten sonra pişiğin şiddeti artıyorsa bu besin bebeğin beslenmesinden çıkartılmalı ve iyileşme olup olmadığı gözlemlenmelidir. Özellikle ek gıdaya yeni başlayan bebeklerde pişik sık görülür. Bebeğe yeni bir besin tanıtılırken her besin teker teker ve birkaç gün aralıklarla verilmelidir böylece hangi besinin pişiğe neden olduğu rahatlıkla tespit edilebilir.

Asitli Besinler

Çilek, yaban mersini, portakal, limon, mandalina, greyfurt, üzüm, domates ve domates bazlı ürünler gibi asidik besinler pişiğin şiddetini artırabilir.

İshal

Bebekte pişik varken ishal gelişmesi pişiği kötüleştirebilir. İshalin şiddetini azaltmak için bebeğin beslenmesine patates, pirinç, muz ve havuç gibi dışkı kıvamını artıran besinler eklenmelidir. İnek sütü, meyve suyu, kuru erik, kayısı, armut gibi ishali artıran besinler çıkartılmalıdır.

Antibiyotik Kullanımı

Mantar enfeksiyonları bebeklerde pişiğe neden olabilir. Antibiyotik kullanımı, Candida mantarının çoğalmasına ve sonuçta bebekte mantara bağlı pişik gelişmesine neden olabilir. Antibiyotikler ayrıca pişiğin gelişmesine katkıda bulunabilecek ishale neden olabilir. Bebeğin antibiyotik kullanması gerekiyorsa doktor kontrolünde eş zamanlı olarak probiyotik kullanması faydalı olabilir. 

Annenin Beslenmesi

Anne sütü pişik için koruyucu etki gösterir ancak anne sütü alan bebeklerde pişiğin sebebi bulunamıyorsa annenin beslenmesi de gözden geçirilmelidir. Annenin beslenmesindeki bazı besinler bebekte pişiğe neden olabilir.


Kaynaklar:

  1. Blume-Peytavi, U., & Kanti, V. (2018). Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatric dermatology35 Suppl 1, s19–s23. https://doi.org/10.1111/pde.13495
  2. Celiksoy, M. H., Topal, E., Hazıroglu Okmen, Z., Alataş, C., & Demirtaş, M. S. (2019). Characteristics of persistent diaper dermatitis in children with food allergy. Pediatric dermatology36(5), 602–606. https://doi.org/10.1111/pde.13733
  3. https://health.clevelandclinic.org/are-food-allergies-causing-your-babys-diaper-rash/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
  5. https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/Why-is-my-baby-always-getting-diaper-rashes.aspx
  6. Benitez Ojeda AB, Mendez MD. Diaper Dermatitis. [Updated 2023 Jul 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/