Ek gıdaya geçtiğiniz ilk aylar bebeğinizin besinleri tanıma aylarıdır. Bu dönemde bebeğinize vereceğiniz ek besinler tadımlıktır ve bebeğinizin temel besin kaynağı hala anne sütüdür. Ek gıdalar bebeğe tanıtılırken alerji potansiyeli yüksek gıdalar konusunda dikkatli olunmalı ve bebekte herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olup olmadığını gözlemlenmelidir.
3 Gün Kuralı
‘’3 Gün Kuralı’’ ek gıdaya geçişte uyulması gereken önemli kurallardan biridir. 3 Gün Kuralına göre bebeğe her yeni gıda teker teker ve 3 gün aralıklarla verilmelidir. Denenen besini 3 gün boyunca verdikten sonra herhangi bir alerjik reaksiyon gelişmediyse 4.gün, denenenlerle birlikte yeni bir ek besine daha başlanabilir. Örnek olarak;
- Gün: yoğurt
- Gün: yoğurt
- Gün: yoğurt
- Gün: yoğurt + kabak
- Gün: yoğurt + kabak
- Gün: yoğurt + kabak
- Gün: yoğurt + kabak + kayısı
- …
Bebekte ciltte döküntü, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı, hırıltılı solunum, kusma, ishal gibi alerjik belirtilere neden olan besinler bebeğe bir süre verilmemelidir.
Alerjik Besinler
İnek sütü, yumurta, yer fıstığı, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler, buğday alerjisi en sık görülen besin alerjilerindendir. İnek sütü bebeklere 1 yaşından önce verilmemelidir.
Alerjenlerle Erken Tanışma
Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), yaygın alerjenlere erken maruz kalmanın çocukluk döneminde alerji gelişimini önleyebileceğini öne sürmektedir. Besin alerjisi geliştirme riski yüksek olan çocuklar için alerjik gıdaların ve özellikle yer fıstığı ve yumurtanın erken dönemde verilmesine ilişkin kanıtlar sağlamdır. Bu gibi durumlarda, gıda alerjisi gelişme riskini en aza indirmek için bu tür gıdaların geciktirilmemesinin yanı sıra yaklaşık 6 aylıkken başlanması gerektiği konusunda fikir birliği vardır.
Kaynaklar:
- Hagan JF, Shaw JS, Duncan PM, eds. Bright Futures: Guidelines for Health Supervision of Infants, Children, and Adolescents. 4th ed. American Academy of Pediatrics; 2017.
- Centers for Disease Control and Prevention. Nutrition. In: Infant and Toddler Nutrition: Food & Drinks for 6 to 24 Month Olds. Updated December 3, 2018. Accessed July 24, 2019. https://www.cdc.gov/nutrition/ infantandtoddlernutrition /foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html
- Trogen, B., Jacobs, S., & Nowak-Wegrzyn, A. (2022). Early Introduction of Allergenic Foods and the Prevention of Food Allergy. Nutrients, 14(13), 2565. https://doi.org/10.3390/nu14132565
- Greer, F.R.; Sicherer, S.H.; Burks, A.W.; Committee on Nutrition; Section on Allergy and Immunology; Abrams, S.A.; Fuchs, G.J.; Kim, J.H.; Lindsey, C.W.; Magge, S.N.; et al. The Effects of Early Nutritional Interventions on the Development of Atopic Disease in Infants and Children: The Role of Maternal Dietary Restriction, Breastfeeding, Hydrolyzed Formulas, and Timing of Introduction of Allergenic Complementary Foods. Pediatrics 2019, 143, e20190281.