Kalsiyum vücutta en çok bulunan mineraldir ve kemik oluşumu, kas kasılması ve enzim ve hormon işleyişi dahil olmak üzere birçok farklı işlem için gereklidir. Gebelik döneminde yeterli kalsiyum alımı bebeğin iskelet yapısının gelişimini destekler ve annenin kemik sağlığını korur.

Gebelikte yetersiz kalsiyum alımına dikkat!

Gebelik döneminde yetersiz kalsiyum alımı hem annenin hem de bebeğin kemik sağlığını olumsuz etkilerken aynı zamanda intrauterin büyüme geriliği, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, preeklampsi gibi durumların gelişme riskini artırabilir.

Kalsiyum ihtiyacı beslenmeyle karşılanabilir.

Gebelik sürecindeki hormonal değişiklikler, kalsiyumun emilimini ve kullanımını artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), gebe kadınlar için 1200 mg/gün kalsiyum alımını önermektedir. Beslenmeye kalsiyumdan zengin besinlerin eklenmesiyle günlük ihtiyaç rahatlıkla karşılanabilir. Kalsiyumun en iyi kaynakları; süt ve yoğurt, kefir, peynir gibi süt ürünleridir. Ayrıca susam, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, fındık, kurubaklagiller, kuru meyveler de kalsiyumun iyi kaynakları arasındadır. 

Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için destek sağlayabilecek örnek besinler;

Bilinçsizce takviye kullanmayın!

Kalsiyum alımının düşük olduğu popülasyonlarda ve özellikle hipertansiyon gelişme riski yüksek olan gebe kadınlarda preeklampsinin önlenmesi için hekim tarafından kalsiyum takviyesi önerilebilir ancak sağlıklı ve diyetle kalsiyum alımının yeterli olduğu gebe kadınlarda ek takviyeye ihtiyaç yoktur. Aşırı kalsiyum tüketimi idrar taşı ve idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir ve diğer temel mikro besinlerin emilimini azaltabilir. Bu nedenle kalsiyum takviyesi yalnızca hekimin gerekli gördüğü durumlarda kullanılmalıdır.

Önemli bir nokta: D vitamini

D vitamini, kalsiyum ve kemik metabolizması için gereklidir ve gebelik sırasında D vitamini seviyelerinin düşük olması vücutta kalsiyum kullanımını bozabilir. Hekimin uygun görmesi halinde D vitamini takviyesi yapılması önem taşımaktadır. Bununla birlikte, D vitamininin en iyi kaynağı güneştir, ayrıca yumurta sarısı, ton balığı ve somon gibi yağlı balıklar da D vitamini kaynağıdır. 


Kaynaklar:

  1. Willemse, J. P. M. M., Meertens, L. J. E., Scheepers, H. C. J., Achten, N. M. J., Eussen, S. J., van Dongen, M. C., & Smits, L. J. M. (2020). Calcium intake from diet and supplement use during early pregnancy: the Expect study I. European journal of nutrition59(1), 167–174. https://doi.org/10.1007/s00394-019-01896-8
  2. World Health Organisation (2013) Guideline: calcium supplementation in pregnant women. Geneva, World Health Organization http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/85120/1/9789241505 376_eng.pdf. Assessed 6 Jun 2016 
  3. Korhonen, P., Tihtonen, K., Isojärvi, J., Ojala, R., Ashorn, U., Ashorn, P., & Tammela, O. (2022). Calcium supplementation during pregnancy and long-term offspring outcome: a systematic literature review and meta-analysis. Annals of the New York Academy of Sciences1510(1), 36–51. https://doi.org/10.1111/nyas.14729
  4. Khaing, W., Vallibhakara, S. A., Tantrakul, V., Vallibhakara, O., Rattanasiri, S., McEvoy, M., Attia, J., & Thakkinstian, A. (2017). Calcium and Vitamin D Supplementation for Prevention of Preeclampsia: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Nutrients9(10), 1141. https://doi.org/10.3390/nu9101141.
  5. Hacker, A. N., Fung, E. B., & King, J. C. (2012). Role of calcium during pregnancy: maternal and fetal needs. Nutrition reviews70(7), 397–409. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00491.x
  6. Tihtonen, K., Korhonen, P., Isojärvi, J., Ojala, R., Ashorn, U., Ashorn, P., & Tammela, O. (2022). Calcium supplementation during pregnancy and maternal and offspring bone health: a systematic review and meta-analysis. Annals of the New York Academy of Sciences1509(1), 23–36. https://doi.org/10.1111/nyas.14705
  7. https://turkomp.gov.tr/