Annenin hamilelik dönemindeki ağız sağlığı, bebeğin sağlığıyla bağlantılıdır. Hamilelik sırasında diş ve diş etlerinize düzenli bakım yapmanız ve mevcut ağız sağlığınızın değerlendirilmesi ve hamileliğinizin geri kalanı için bir diş tedavi planı hazırlaması için diş hekiminizi ziyaret etmeniz bebeğinizin doğumdan önceki ve sonraki sağlığı için önemlidir.
Hamilelik döneminde diş ve diş eti sağlığı neden azalır?
- Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler annenin diş etlerinin sağlığını tehlikeye atabilir ve diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse daha ciddi bir diş eti hastalığına yol açabilir ve bu da diş kaybına yol açabilir.
- Hamilelik sırasında sıkça rastlanan sabah bulantıları, ağızda birtakım sorunlara neden olabilir. Mide asidi ağza kaçar ve diş minesini zayıflatabilir; bu da hamileleri çürük riskiyle karşı karşıya bırakır.
- Hamilelik sırasında daha sık yemek yemek yaygındır ve dişlerin yiyeceklerdeki asitle sürekli temas halinde olmasına neden olur. Bu da diş minesini zayıflatmak için daha fazla asit üreten Streptococcus mutans gibi bakterilerin üretiminin artmasına yol açar.
Annenin ağız sağlığının bozulması erken doğum riskini artırabilir.
Hamilelik döneminde ağızda aşırı bakteri üremesi olduğunda, bu bakteriler diş etleri yoluyla kan dolaşımına girebilir ve erken doğumu tetiklediğinden şüphelenilen prostaglandin adı verilen kimyasalların üretimini tetikleyebilir. Ayrıca bebek doğduktan sonra anne potansiyel olarak bakterilerini yeni doğan bebeğine aktarabilir ve dolayısıyla ağzında çok sayıda zararlı bakteri bulunan bir anne, bu bakterilerin çoğunu yeni doğan bebeğine geçirecektir.
Hamilelik döneminde ağız sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir?
- Dişlerini iyice fırçalayan anne adayları, hamilelikte tehlikeli komplikasyonlara yakalanma riskini ve yeni doğan bebeklerinde gelecekte diş enfeksiyonu riskini azaltabilir. Günde en az iki kez ve mümkünse her yemekten sonra florürlü diş macunuyla dişlerinizi fırçalayın. Ayrıca her gün diş ipi kullanmaya özen gösterin. Ayrıca düzenli kontroller için diş hekiminizi ziyaret ettiğinizden emin olun.
- Kadınların her hamilelikte bir dişini kaybetmesi yaygın bir inanıştır. Ancak iyi ağız hijyeni ve profesyonel ağız sağlığı bakımı ile hamile kadınların dişleri sağlıklı kalabilir.
- İyi beslenme ağız sağlığını destekler. Süt ve yoğurt, kefir, peynir gibi kalsiyum kaynaklarının tüketimine özen gösterilmeli, şekerli ve asitli yiyecekler sınırlandırılmalıdır.
Kaynaklar:
- American Academy of Pediatrics. (2019). Brushing for Two: How Your Oral Health Affects Baby. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Brushing-for-Two-How-Your-Oral-Health-Effects-Baby.aspx
- American Academy of Pediatrics. (2017). Pregnancy and Oral Health: Truth or Fiction? https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Pregnancy-and-Oral-Health-Truth-or-Fiction.aspx