Folik asit, özellikle ilk 3 ayında çok önemli besin kaynağıdır. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi için elzem bir bileşendir. Hamilelikte yetersiz olması Nöral Tüp Defekti adı verilen doğumsal bir anomaliye, spontan düşüklere, bebeğin beyin ve iskeletinde hasarlara, hamilelik şekerine (Gestasyonel Diyabet) neden olabilmektedir.
Nöral tüp beyinden omuriliğe uzanan bir yapıdır ve hamilelikten sonra ortalama 2. 3. Haftalarda gelişimini tamamlar. Ancak hamilelik süresince yetersiz folik asit alınması bu tüpün kapanmamasına neden olabilmektedir. Hamilelikte uygun folik asit alımının Nöral Tüp Defekti’ne karşı %72 koruyuculuk etkisi olduğu görülmüştür.
Hamilelikte önerilen folik asit miktarı 400 mcg olmakla birlikte, yeterli folik asit alımının en iyi yolu iyi bir diyetin yanında hekiminizin önerdiği şekilde ve miktarda doğru desteklerin alınmasıdır.
Folik asitten zengin besin kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak vb.), kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye vb.), yumurta sarısı, tam tahıllar, yer fıstığı, badem, ceviz, maya, böbrek ve karaciğer yer almaktadır. Ancak gereksinim tek başına karşılanamayacağından hekim kontrolünde takviye gerekmektedir.
Hamileler için folik asit alımının üst sınırı 1 mg/gün olarak belirlenmiştir. Yüksek folik asit alımının da olumsuz sonuçlar yaratabileceğine dair araştırmalar yapılmıştır. Bu yüzden hem bu dönemde besin alımları hem de alınacak folik asit desteği ile ilgili mutlaka hekim ve uzmanlardan yardım alınmalıdır.
Kaynaklar:
- Savvas A. (2019). Folic acid in pregnancy. Obstetrics, gynaecology & reproductive medicine, 29(4), 118-120.
- Keats, E., Christina O., Emily C., Zulfigar B. (2020). Vitamin and mineral supplementation during pregnancy on maternal, birth, child health and development outcomes in low-and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis. Nutrients, 12(2), 491.
- Dayı, T., Pekcan, G. (2019). Gebelerde folik asit desteği ve güncel yaklaşımlar. Food and Health, 5(2), 128-138.