Kafein kahve çekirdekleri, çay yaprakları ve kakao gibi bitkilerde doğal olarak bulunan uyarıcı bir kimyasal bileşiktir.

Kafeinin Faydaları

Kafein, beyin ve merkezi sinir sistemini uyararak enerji seviyelerini ve zihinsel uyanıklığı artırır. Ayrıca çay, kahve gibi kafeinli içecekler, hücreleri hasardan koruyabilen, iltihabı azaltabilen ve kronik hastalıkları önleyebilen antioksidanlar ve faydalı bileşikler içerir.

Kafeinin Fazlası Zarar

Kafein fazla miktarda tüketildiğinde yüksek tansiyon, uykusuzluk, hızlı kalp atışı, artan kaygı, baş dönmesi, huzursuzluk, karın ağrısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Sağlıklı bireyler için günlük 400 mg’a kadar kafein tüketmek güvenlidir ancak bu miktar gebe kadınlar için daha düşüktür. 

Gebelikte Önerilen Kafein Miktarı

Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (ACOG), gebelik döneminde günlük kafein alımının 200 mg ile sınırlandırılmasını önermektedir. Gebelik döneminde kafeinin vücuttan atılması 1,5-3,5 kat daha uzun sürer ve kafein plasentayı geçip bebeğin kan dolaşımına girerek bebeğin sağlığını etkileyebilir. Gebelik döneminde fazla miktarda kafein düşük veya erken doğum riskini artırabilir.

Besinlerdeki Kafein Miktarları


Kaynaklar:

  1. https://medlineplus.gov/caffeine.html
  2. Saimaiti, A., Zhou, D. D., Li, J., Xiong, R. G., Gan, R. Y., Huang, S. Y., Shang, A., Zhao, C. N., Li, H. Y., & Li, H. B. (2022). Dietary sources, health benefits, and risks of caffeine. Critical reviews in food science and nutrition, 1–19. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2074362
  3. Huang D. (2018). Dietary Antioxidants and Health Promotion. Antioxidants (Basel, Switzerland)7(1), 9. https://doi.org/10.3390/antiox7010009
  4. Griffiths, K., Aggarwal, B. B., Singh, R. B., Buttar, H. S., Wilson, D., & De Meester, F. (2016). Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention. Diseases (Basel, Switzerland)4(3), 28. https://doi.org/10.3390/diseases4030028
  5. Wikoff, D., Welsh, B. T., Henderson, R., Brorby, G. P., Britt, J., Myers, E., Goldberger, J., Lieberman, H. R., O’Brien, C., Peck, J., Tenenbein, M., Weaver, C., Harvey, S., Urban, J., & Doepker, C. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association109(Pt 1), 585–648. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.04.002
  6. Moderate caffeine consumption during pregnancy. Committee Opinion No. 462. American College of Obstetricians and Gynecologists. Obstet Gynecol 2010;116:467–8.
  7. Rhee, J., Kim, R., Kim, Y., Tam, M., Lai, Y., Keum, N., & Oldenburg, C. E. (2015). Maternal Caffeine Consumption during Pregnancy and Risk of Low Birth Weight: A Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies. PloS one10(7), e0132334. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0132334
  8. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?component=1057