Probiyotikler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “yeterli miktarlarda uygulandığında konakçıya sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlanmaktadır. Probiyotikler bağırsakların ve sindirim sisteminin sağlığını destekler. Son yıllarda gebelik döneminde probiyotik takviyelerinin ve probiyotik kaynağı besinlerin tüketiminin hem annenin hem de bebeğin sağlığına katkı sağladığına dair kanıtlar artmaktadır.
Mide bulantısı, kusma ve kabızlığı hafifletir.
Gebelik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerle, bağırsak mikrobiyomunun bileşiminin etkilenmesi ve gastrointestinal motilitede bozulmalar mide bulantısı, kusma ve kabızlığa sebebiyet verebilir. Probiyotiklerin gastrointestinal sistem işlev bozukluğunu azaltmadaki yararlı etkileri, gebelik döneminde sık rastlanan problemlerden olan mide bulantısı, kusma ve kabızlığı hafifletir.
Bebeklerde alerjik hastalık gelişme riskini azaltır.
Bağırsak mikrobiyotası, alerjik hastalıkların gelişme riskinde önemli bir role sahiptir. Gebelik döneminde kullanılan probiyotikler, annenin bağırsak mikrobiyotası aracılığıyla bebeğin de mikrobiyotasını düzenleyerek alerjik hastalıkların gelişme riskini azaltır.
Gestasyonel diyabet gelişme riskini azaltır.
Gestasyonel diyabet, ilk olarak gebelikte ortaya çıkan glukoz intoleransı olarak tanımlanır. Bağırsak mikrobiyotasındaki disbiyozis (bağırsak mikrobiyotası dengesinin bozulması), gestasyonel diyabet riskini artırır. Gebelikte probiyotik tüketimi, insülin direncini azaltarak ve kan şekeri kontrolünü iyileştirerek gestasyonel diyabet gelişme riskini azaltır.
Besinlerin gücünden faydalanın.
Gebelik döneminde, hekim tarafından önerilmediği sürece probiyotik takviyesi kullanımı gerekli değildir. Probiyotikli yoğurt, kefir, sauerkraut, mozzarella, çökelek gibi probiyotik kaynağı besinler düzenli olarak tüketildiği taktirde probiyotiklerin yararlı etkilerinden fayda sağlanır.
Prebiyotikleri unutmayın.
Prebiyotikler, bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyen ve çoğalmalarına yardımcı olan sindirilemeyen besin bileşenleridir. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası için yalnızca probiyotiklerin değil yer elması, kereviz, hindiba, soğan, sarımsak, pırasa, enginar gibi prebiyotik besinlerin de düzenli tüketimi önem taşımaktadır.
Kaynaklar:
- Sheyholislami, H., & Connor, K. L. (2021). Are Probiotics and Prebiotics Safe for Use during Pregnancy and Lactation? A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 13(7), 2382. https://doi.org/10.3390/nu13072382
- Gomez Arango, L. F., Barrett, H. L., Callaway, L. K., & Nitert, M. D. (2015). Probiotics and pregnancy. Current diabetes reports, 15(1), 567. https://doi.org/10.1007/s11892-014-0567-0
- Liu, A. T., Chen, S., Jena, P. K., Sheng, L., Hu, Y., & Wan, Y. Y. (2021). Probiotics Improve Gastrointestinal Function and Life Quality in Pregnancy. Nutrients, 13(11), 3931. https://doi.org/10.3390/nu13113931
- Colquitt, A. S., Miles, E. A., & Calder, P. C. (2022). Do Probiotics in Pregnancy Reduce Allergies and Asthma in Infancy and Childhood? A Systematic Review. Nutrients, 14(9), 1852. https://doi.org/10.3390/nu14091852
- Chen, Y., Li, Z., Tye, K. D., Luo, H., Tang, X., Liao, Y., Wang, D., Zhou, J., Yang, P., Li, Y., Su, Y., & Xiao, X. (2019). Probiotic Supplementation During Human Pregnancy Affects the Gut Microbiota and Immune Status. Frontiers in cellular and infection microbiology, 9, 254. https://doi.org/10.3389/fcimb.2019.00254
- Zheng, J., Feng, Q., Zheng, S., & Xiao, X. (2018). The effects of probiotics supplementation on metabolic health in pregnant women: An evidence based meta-analysis. PloS one, 13(5), e0197771. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0197771
- Taylor, B. L., Woodfall, G. E., Sheedy, K. E., O’Riley, M. L., Rainbow, K. A., Bramwell, E. L., & Kellow, N. J. (2017). Effect of Probiotics on Metabolic Outcomes in Pregnant Women with Gestational Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 9(5), 461. https://doi.org/10.3390/nu9050461
- Kuang, L., & Jiang, Y. (2020). Effect of probiotic supplementation in pregnant women: a meta-analysis of randomised controlled trials. The British journal of nutrition, 123(8), 870–880. https://doi.org/10.1017/S0007114519003374