Cıva İçeriği Yüksek Balıklar
Cıva oldukça toksik bir elementtir ve güvenli bir alım seviyesi yoktur.
Yüksek miktarda alımı sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve böbrekler için toksik olabilir. Düşük miktarlarda alımı dahi çocuklarda ciddi gelişim sorunlarına yol açabilir.
Yüksek cıva içeriğiyle hamilelikte tüketilmemesi gereken balıklar;
- Ton balığı (özellikle irigöz ton balığı)
- Kılıç balığı
- Kral uskumru
- Köpek balığıdır.
Tüm balıkların cıva bakımından yüksek olmadığını sadece belirli türlerde bu oranın yüksek olduğunu bilmek önemlidir.
Hamilelik döneminde düşük cıva oranına sahip balıkları tüketmek çok sağlıklıdır ve haftada üç kez tüketilebilir.
Hamsi, mezgit, somon, alabalık (tatlı su) cıvadan fakir balıklardır.
Bebeğiniz için önemli olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengin oldukları için somon ve hamsi gibi yağlı balıklar özellikle iyi seçeneklerdir.
Az Pişmiş veya Çiğ Balık
Çiğ balık, özellikle kabuklu deniz ürünleri çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Bunlar norovirüs, Vibrio, Salmonella ve Listeria gibi viral, bakteriyel veya parazitik enfeksiyonlar olabilir.
Bu enfeksiyonlardan bazıları yalnızca sizi etkileyerek dehidratasyona ve halsizliğe neden olabilir. Diğer enfeksiyonlar bebeğinize geçerek ciddi sonuçlara yol açabilir.
Hamile kadınlar özellikle Listeria enfeksiyonlarına karşı dirençli değildir. Bu bakteri toprakta ve kontamine olmuş su ve bitkilerde bulunabilir.
Siz herhangi bir hastalık belirtisi göstermeseniz bile Listeria bakterisi plasentadan bebeğinize geçebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hamilelik döneminde çiğ balık ve kabuklu deniz ürünlerinden kesinlikle uzak durmanız tavsiye edilir.
Az Pişmiş – Çiğ & İşlenmiş Et
Az pişmiş veya çiğ et yemek, Toxoplasma, E. coli, Listeria ve Salmonella dahil olmak üzere çeşitli bakteri veya parazitlerden enfeksiyon riskinizi arttırır.
Bakteriler bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir ve ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir.
Çiğ Yumurta
Çiğ yumurtalar Salmonella riski taşır.
Salmonella enfeksiyonlarının semptomları arasında ateş, mide bulantısı, kusma, mide krampları ve ishal bulunur.
Hafif çırpılmış yumurta, ev yapımı mayonez, bazı ev yapımı salata sosları, ev yapımı dondurma, ev yapımı kek kremaları gibi ürünler genellikle çiğ yumurta içerir.
Yumurtaları her zaman iyice pişirdiğinizden emin olun.
Yıkanmamış Ürünler
Yıkanmamış veya soyulmamış meyve ve sebzelerin yüzeyleri çeşitli bakteri veya parazitlerle kontamine olmuş olabilir.
Üretim, depolama, nakliye sırasında herhangi bir zamanda kontaminasyon gerçekleşebilir.
Hamileyken meyve ve sebzeleri suyla iyice yıkayarak, soyarak veya pişirerek enfeksiyon riskini en aza indirmek çok önemlidir.
Pastörize Edilmemiş Süt – Peynir ve Meyve Suyu
Çiğ süt ve pastörize edilmemiş peynirler birçok zararlı bakteri içerebilir. Aynı bakteriyel kontaminasyon pastörize edilmemiş meyve suları için de geçerlidir.
Pastörizasyon, ürünlerin besin değerini kaybetmeden tüm zararlı bakterileri öldürmenin en etkili yoludur. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tümü doğmamış bir bebek için ciddi sorunlara yol açabilir.
Enfeksiyon riskini en aza indirmek için süt, peynir ve meyve suyunu yalnızca pastörize olarak tüketin.
Kafein
Hamile annelerin kafein alımını günlük 200 mg’den daha az olacak şekilde sınırlandırması gerekir. Kafein çok çabuk emilir ve kolaylıkla plasentaya geçer. Anne karnındaki bebek kafeini metabolize edemediği için yüksek seviyede birikebilir. Hamilelik sırasında yüksek kafein alımının bebeğin büyümesini kısıtladığı ve düşük doğum ağırlığı riskini arttırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle, bebeğinizin çok fazla kafeine maruz kalmadığından emin olmak için günlük bir fincandan fazla kahve tüketmeyin.
Alkol
Hamileyken alkol almaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Küçük bir miktar bile bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Hamilelik sırasında hiçbir alkol düzeyinin güvenli olduğu kanıtlanmadığından, alkol kullanımından tamamen kaçınmanız gerekir.
Sigara
Hamilelikte sigaranın bebek üzerindeki etkileri içerdiği kimyasal maddelere bağlıdır. Bunların en önemlileri nikotin, karbon monoksit ve kadmiyumdur.
Hamilelikte sigara kullanımı;
- Prematür doğum
- Büyümede gecikme
- Düşük doğum ağırlığı
- Bebeklik ve çocukluk esnasında kan basıncının yükselmesi ve bunun gibi birçok ciddi soruna yol açabilir.
Gebelik öncesi sigara ve alkol kullanımının bırakılması sağlanmalıdır.
İlaçlar
Hamilelikte ilaçlar mutlaka hekim önerisi ile kullanılmalıdır.
Referanslar:
- Bjarnadottir, A. (2020). 11 Foods and beverages to avoid during pregnancy – What not to eat. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-to-avoid-during-pregnancy
- Özalper, B. (2014). Gebelikte beslenme. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(2), 270-278.