Hamilelik sırasında yeterli ve dengeli bir beslenme şekli, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesine ve annenin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Hamilelik sırasında artan ihtiyaçların karşılanmasına destek sağlayacak 7 besin;

Yumurta

Yumurta iyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra D vitamini ve kolin içerir. Hamilelik sırasında yeterli D vitamini alımı, annenin ve bebeğin kemik sağlığını korur ve preeklampsi ve gestastonel diyabet riskini azaltır. Kolin ise bebeğin beyin gelişimini destekler ve beyin ve omurgadaki gelişimsel anormalliklerin önlenmesine yardımcı olur.

Yoğurt

Yoğurt önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Hamilelik döneminde artan kalsiyum ihtiyacını karşılamaya özen gösterilmelidir. Çünkü hamilelikte yetersiz kalsiyum alımı hem annenin hem de bebeğin kemik sağlığını olumsuz etkilerken aynı zamanda intrauterin büyüme geriliği, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, preeklampsi gibi durumların gelişme riskini artırabilir. 

Mercimek

Mercimek, bebekte gelişebilecek spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp kusurlarına karşı güçlü bir koruyucu etkiye sahip olan folat açısından zengindir. Mercimek aynı zamanda sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan ve hamileliğe bağlı kabızlığın önlenmesine yardımcı olan lif açısından da zengindir.

Somon

Somon omega-3 yağ asitleri ve iyot için önemli bir kaynaktır. Omega-3 yağ asitleri bebeğin beyin ve göz gelişimini destekler ve erken doğum ve preeklampsi riskini azaltabilir. Ayrıca hamilelikte tiroid hormonları yaklaşık %50 artar ve dolayısıyla iyot gereksinmesi de artar. Annenin tiroid hormonu yeterli düzeylerde ise bebeğin beyin ve nöromüsküler dokusu normal gelişimini tamamlar.

Hindi eti

Hindi eti demir ve çinkonun en zengin kaynaklarındandır. Hamilelik döneminde annenin kan hacmi genişledikçe ve bebek büyüyüp geliştikçe demir gereksinimleri önemli ölçüde artar. Hamilelik döneminde demir eksikliği düşük doğum ağırlığı, prematüre doğum ve intrauterin büyüme gerilemesi dahil olmak üzere olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkilidir. Çinko ise bebeğin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde ve vücut proteinlerinin yapımında önemli bir role sahiptir. 

Avokado

Avokado, sağlıklı yağ içeriğiyle bebeğin sağlıklı doku ve beyin gelişimini destekler. Ayrıca avokado yüksek magnezyum ve potasyum içeriğiyle hamilelik sırasında sıkça rastlanan kas kramplarını hafifletir.

Yeşil yapraklı sebzeler

Brokoli, ıspanak, karalahana, pazı, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyumdan zengin içerikleriyle hamilelik dönemi için önemli besinler arasındadır. 


Kaynaklar:

  1. American College of Obstetricians and Gynecologists (2023). Nutrition During Pregnancy. https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy
  2. Kovacs C. S. (2008). Vitamin D in pregnancy and lactation: maternal, fetal, and neonatal outcomes from human and animal studies. The American journal of clinical nutrition88(2), 520S–528S. https://doi.org/10.1093/ajcn/88.2.520S
  3. Bodnar, L. M., Catov, J. M., Simhan, H. N., Holick, M. F., Powers, R. W., & Roberts, J. M. (2007). Maternal vitamin D deficiency increases the risk of preeclampsia. The Journal of clinical endocrinology and metabolism92(9), 3517–3522. https://doi.org/10.1210/jc.2007-0718
  4. Maghbooli, Z., Hossein-Nezhad, A., Karimi, F., Shafaei, A. R., & Larijani, B. (2008). Correlation between vitamin D3 deficiency and insulin resistance in pregnancy. Diabetes/metabolism research and reviews24(1), 27–32. https://doi.org/10.1002/dmrr.737
  5. National Institutes of Health (2022). Choline. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/
  6. Willemse, J. P. M. M., Meertens, L. J. E., Scheepers, H. C. J., Achten, N. M. J., Eussen, S. J., van Dongen, M. C., & Smits, L. J. M. (2020). Calcium intake from diet and supplement use during early pregnancy: the Expect study I. European journal of nutrition59(1), 167–174. https://doi.org/10.1007/s00394-019-01896-8
  7. National Institutes of Health (2022). Folate. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
  8. Coletta, J. M., Bell, S. J., & Roman, A. S. (2010). Omega-3 Fatty acids and pregnancy. Reviews in obstetrics & gynecology3(4), 163–171.
  9. Pearce, E. N., Lazarus, J. H., Moreno-Reyes, R., & Zimmermann, M. B. (2016). Consequences of iodine deficiency and excess in pregnant women: an overview of current knowns and unknowns. The American journal of clinical nutrition104 Suppl 3(Suppl 3), 918S–23S. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.110429
  10. Georgieff M. K. (2020). Iron deficiency in pregnancy. American journal of obstetrics and gynecology223(4), 516–524. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2020.03.006
  11. Luo, L., Zhou, K., Zhang, J., Xu, L., & Yin, W. (2020). Interventions for leg cramps in pregnancy. The Cochrane database of systematic reviews12(12), CD010655. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010655.pub3